Razvoj, iskustvo, inicijativa, prijateljstvo, zabava, mobilnost, promišljanje i inovativnost samo su neki od pojmova koji Jelenu Milanović, omladinsku radnicu u Omladini JAZAS-a Kragujevac asociraju na omladinski rad. 

Za nju je to takođe i životni sastojak koji postavlja nove izazove, koji harmonizuje i inspiriše, pa zato omladinski rad vidi kao svojevrstan „lepak“ koji povezuje različite stvari.

U svet neformalnog obrazovanja je ušla još pre deset godina kada se pridružila Omladini JAZAS-a Kragujevac i postala volonterka, potom vršnjačka edukatorka, a zatim i koordinatorka volontera. Od 2013. godine se u organizaciji bavi kreiranjem i sprovođenjem programa omladinskog rada, a kako je rad organizacije usmeren na prevenciju HIV infekcije i polno prenosivih bolesti, te na pitanja reproduktivnog zdravlja i prava mladih, imala je prilike da se bavi i klupskim i omladinskim radom na ulici tj. izmeštenim omladinskim radom.

Kao mlada, Jelena je unapred pažljivo i detaljno planirala svoj životni put, u smislu da će završiti školu, potom fakultet, naći dobar posao i sl. Ipak, omladinski rad je uneo velike promene u njen život jer joj je pomogao da započne sa preispitivanjem nekih stvari koje je uzimala zdravo za gotovo, da shvati šta zaista želi u životu, da ukapira kako može da postigne više i da treba uživati u trenutku. Važnost omladinskog rada Jelena prepoznaje baš u tome što on pruža mogućnost mladima da steknu veštine i znanja koja im formalno obrazovanje ne pruža, a pre svega da preispituju sopstvene stavove i vrednosti i razviju kritičko mišljenje prema ponuđenim rešenjima.

U radu sa mladima često preispituje sebe i pokušava da prevaziđe sopstvene granice unutar kojih se oseća komotno, jer smatra da tek kad izađemo van tih granica ulazimo u zonu učenja i okrivamo nove stvari. Upravo zato Jelena smatra uspehom kada vidi da mlade osobe s kojima je radila imaju svoj stav, žele da pitaju, smišljaju rešenja i nude odgovore na različita društvena pitanja u svojoj zajednici. Prema njenim rečima, uspehe meri malim stvarima i prepoznaje ih u spremnosti mladih da krenu u nove avanture, da brane svoje stavove pred drugima, suprotstave se lošim stvarima i odlukama...

Pored mnoštva prilika za lično usavršavanje i sticanje iskustava, omladinski rad je Jeleni doneo istinska, duboka prijateljstva i ljude na koje uvek može da računa kada joj je potrebna podrška i na privatnom i na poslovnom planu. Po njenom mišljenju, mladi su pokretači promena u svakom društvu, a omladinski rad ih pripremaza tu ulogu i zato je on važan.

Jeleninu priču ispričali Ana Pecarski i Petar Đurović

Informacije o Omladini JAZAS-a Kragujevac nalaze se na: www.jazaskg.rs 

Informacije o NAPOR organizacijama članicama nalaze se OVDE