Tragajući za mestom gde pripada, gde slobodno može da iznese svoje stavove i deli vrednosti sa drugima, gde u isto vreme uči i zabavlja se, Milica Jovanović je pre dve godine pronašla Omladinu JAZAS-a Kragujevac, organizaciju u kojoj i danas volontira. 

Zahvalnost za upoznavanje sa programom omladinskog rada duguje Luki, prijatelju koji je sa njom još od srednje škole maštao da menjaju svet nabolje i koji je motivisao da se uključi u aktivnosti organizacije. Pored želje da menja svet, njena motivacija da se uključi u aktivnosti Omladine JAZAS-a Kragujevac bila je i potreba da promeni nešto u svom gradu i ostavi svoj lični pečat.

Druženje, sreća, zadovoljstvo i rad na sebi su prve stvari koje joj padnu na pamet kada se pomene omladinski rad, kaže Milica i dodaje da je pored novih znanja, veština i iskustava, stekla i puno novih prijatelja iz cele zemlje. Jako joj je žao što za programe omladinskog rada nije saznala ranije i zato smatra da mladi treba što pre da iskoriste priliku da se uključe u aktivnosti organizacija, da prošire svoje vidike i unaprede sebe kao ličnost. 

Za Milicu je omladinski rad kad sa drugarima i drugaricama organizuje uličnu akciju na kojoj informišu vršnjake o virusu HIV-a ili o tome kako i zbog čega da koriste zaštitu, ali i kada nauči gomilu nekih stvari koje nije imala prilike da nauči u školi ili na fakultetu. Osim što je postala odgovornija, komunikativnija, što je uspela da izgradi samopouzdanje i oslobodi se treme kada govori pred grupom ili kada gostuje u jutarnjem programu lokalne televizije, Milica kaže i da je uspela da nauči kako da mirnim putem rešava konflikte. Takođe, učešće u radionicama vršnjačke edukacije i brojnim volonterskim akcijama suočilo je sa različitim izazovima koji su joj pomogli da postane svesna nekih stvari u gradu koje do tada nije ni primećivala. Upravo joj je organizovanje „žive biblioteke“ puno pomoglo da prevaziđe određene predrasude o osobama sa invaliditetom ali i da „uđe u njihove cipele“ tj. shvati probleme i izazove sa kojima se oni svakodnevno suočavaju.

Najbolji način da mladi preuzmu inicijativu u donošenju promena, da se stav mladih čuje i da se njihovo zalaganje i rad prepoznaju i priznaju, jeste upravo omladinski rad, smatra Milica i za sam kraj poručuje: verovali ili ne, neko brine o mladima i pravi programe samo za njih!

 

Miličinu priču ispričali Ana Pecarski i Petar Đurović

 

Informacije o Omladini JAZAS-a Kragujevac nalaze se na: www.jazaskg.rs   

Informacije o NAPOR organizacijama članicama nalaze se OVDE.